Denumirea  „cârnaÅ£i de PleÅŸcoi” vine de la localitatea PleÅŸcoi (comuna Berca), atestată documentar încă din anul 1489. ReÅ£eta s-a transmis ÅŸi în localităţile învecinate cum ar fi: Berca, Sătuc, Joseni, RăteÅŸti, PleÅŸeÅŸti, Pâcle, Mănăstirea RăteÅŸti,Cojanu, Å¢îÅ£irligu, Viforâta, Băceni, Săpoca, MăteÅŸti ÅŸi Buzău.

La origine, cârnaÅ£ii de PleÅŸcoi sunt produÅŸi din carne ÅŸi seu de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc ÅŸi sare, umpluÅ£i în membrane naturale de oaie (subÅ£iri) ÅŸi afumaÅ£i cu lemn de fag.  Spre sfârÅŸitul secolului XVIII, ca urmare a războaielor ruso-turce care au pustiit Peninsula Balcanică, mulÅ£i locuitori bulgari ÅŸi sârbi au trecut Dunărea ÅŸi s-au aÅŸezat în zona Buzăului. Unii dintre aceÅŸtia s-au aÅŸezat în zona Berca-PleÅŸcoi, iar prin preferinÅ£a pentru condimentarea cu ardei iute roÅŸu a cârnaÅ£ilor locali au contribuit la definitivarea gustului cârnaÅ£ilor de PleÅŸcoi. Începând cu secolul XIX, acest produs a fost preparat ÅŸi valorificat mai ales în satul PleÅŸcoi.

ReÅ£eta originală a fost modificată, alături de carnea de oaie folosindu-se ÅŸi carne de vită pentru a nu modifica gustul specific al cârnaÅ£ilor de PleÅŸcoi. ReÅ£eta preparării cârnaÅ£ilor de PleÅŸcoi, este deÅ£inută de localnicii din zona PleÅŸcoi-Berca acolo unde s-a născut ÅŸi legenda haiducilor. Ei prindeau oile bogaÅ£ilor munteni pe când aceÅŸtia veneau la târg în Buzău ÅŸi ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o transformau în pastramă ÅŸi cârnaÅ£i pe timp de noapte.